Ми потребуємо ВАШОЇ допомоги
Ми активно перекладаємо сайт українською... Проте коштів катастрофічно не вистачає
⇨ Допомогти ⇦
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти

Женьшень

ЖеньшеньЖеньшень (лат. Panax) или «корінь життя» – рід багаторічних трав'янистих рослин з родини аралієві. Включає в себе 11 видів, поширений в Північній Америці та Азії. Латинська назва Panax – натяк на доньку лікаря серед богів Асклепія на ім'я Панацея. У Кореї та Китаї здавна використовувався в лікувальних цілях. До Європи потрапив наприкінці XVII століття в якості подарунка Людовіку ХIV від короля Сіаму. Рослина – довгожитель (живе до 300 років), у природі зустрічається рідко, особливою цінністю вважається корінь женьшеню, що має неймовірну цілющу силу.

Рослина женьшень

Поодиноке стебло женьшеню, висотою 30-70см, закінчується парою пальчастих п'ятироздільних довгочерешкових листків, коріння являє собою головку з довгою шийкою і власне корінь довжиною до 25см, веретеноподібний, що розгалужується на два відростки. Цвіте женьшень в липні білими квітками, зібраними в парасольку. Плоди – ягоди червоного кольору з однією-трьома плоскими насінинами.

Види женьшеню

Рослина женьшень – доглядНезважаючи на те, що існує 11 видів цього роду, інтерес представляють в основному женьшень звичайний (Panax ginseng), женьшень повзучий (Panax repens) і женьшень п'ятилистий (Panax quinquefolium), що ростуть у природі на Далекому Сході, в Кореї та Китаї. Культивують женьшень в цих місцях вже близько 400 років. В Україні за останні роки ця культура прижилася і поширилася у Львівській, Харківській, Київській та Вінницькій областях. Завезений до нас женьшень чагарниковий (Panax fruticosum), що також непогано прижився.

Вирощування женьшеню і догляд

Розмножується женьшень насінням. Насіння змішують з прожареним і просіяним піском у пропорції 1:4 і висипають в ящик розмірами 30х40х50, на дні якого покладений пятисантиметровий дренажний шар. Зробіть в стінках ящика невеликі отвори для вентиляції. На шар насіння з піском розмістіть шаром у 8см чистий пісок і рясно змочіть всі шари. Перші чотири місяці тримайте ящик при температурі 18°-20°С, постійно зволожуючи вміст. Якщо кісточки розтріснулися і з'явилися проростки, але висаджувати ще рано, тримайте ящик з насінням при температурі 0°С, поки не підійде час посіву.

Види женьшенюДля успішного вирощування женьшеню важливим фактором є склад грунтосуміші. Оптимальний такий склад: лісова дерновопідзолистий грунт – 2 частини, листовий компост – 1 частина, дуже крупний річковий пісок – 1 частина, пріла тирса – 1 частина, суха хвоя – 1 частина, перепрілий гній – 1 частина, торф'яна крихта – 1 частина. Ретельно змішайте всі складові, додавши фосфорних добрив з розрахунку 200г на 1кв.м грунтосуміші і покладіть у підготовлені грядки, розміщені із заходу на схід з ухилом, щоб під час відлиг не застоювалася вода. Женьшень тіньолюбний і не переносить прямих сонячних променів. Виходячи з цього і обирайте місце під грядки.

При довільній довжині грядки ширина її повинна бути 120см, а висота над рівнем грунту – 25-35см. Попередньо на ділянці вибирається двадцятисантиметровий шар грунту, на місце якого насипається дрібна галька або щебінь, на нього і висипається грунтосуміш, яка потім протягом двох місяців повинна давати усадку. Через місяць після того, як ви закладете грунт в грядки, продезінфікуйте його 0,4%-ним розчином формаліну. Посів здійснюється наприкінці квітня. Насіння підсушують (не на сонці), витягують з піску, обробляють 10-15 хвилин 0,5%-ним розчином марганцівки і заглиблюють на 4см в грунт. Грунт зволожують і потім мульчують двосантиметровим шаром сухого перегною. Коли з'являться сходи, організуйте їм захист від сонця продезінфікованими 1%-ним розчином бордоською рідини дерев'яними щитами.

Догляд за женьшенемВосени, в середині жовтня, розсаду, що підросла, пересаджують на інші грядки, готувати які потрібно в кінці вересня. Викопані корені сортують, здорові висаджують на постійні грядки на глибину 4-6см, поливають, мульчують перегноєм і вкривають на зиму шаром листя товщиною 8-10см. Ранньою весною мульчу прибирають і відразу встановлюють захист від сонця. Росте женьшень повільно.

Насіння для пророщування збирають з рослин, яким виповнилося чотири роки. Товарні якості коренів також проявляються, коли рослини досягають чотирьох-п'ятирічного віку. Рослини потрібної зрілості викопують, видаляють листя, стебло, миють і сушать при гарній вентиляції при температурі 50°С. Корінь женьшеню – цінний лікувальний засіб, що володіє стимулюючою дією, що подовжує життя і зміцнює здоров'я. Лікують їм такі захворювання, як виразкову хворобу шлунка, малокрів'я, цукровий діабет, гастрит, розлади нервової системи і багато іншого.

Коментарі
0 #
Багато читала про цілющі властивості цієї рослини, і навіть бачила, що в моїй місцевості росте женьшень чагарниковий. Цікаво, з метою підвищення імунітету можна використовувати будь-який вид женьшеню? Чи підійде чагарниковий, чи кращі властивості має женьшень звичайний? 
Відповісти
0 #
Шановна Ілона, ви щось плутаєте в нашій місцевості не може виростати женьшень Звичайний в диких умовах. Женьшень звичайний росте виключно на Далекому Сході і більше ніде. Я маю на увазі в природі. Це ніякий не чагарник а трав'яниста рослина. Якщо хочете використовувати женьшень для здоров'я купити в аптеці настоянку або порошок і користуйтеся.
Відповісти
0 #
Теж чула, що корінь женьшеню - гарний засіб для зміцнення імунітету. Хотілося б зайнятись цією справою саме зараз, в осінній сезон. Але як приготувати цей засіб з кореня женьшеню і як його правильно вживати?
Відповісти
+1 #
Знаю, що корінь женьшеню дуже гарно допомагає від кашлю та знімає закладеність носу. Треба взяти редьку та корінь женьшеню. Натерти їх в каструлю, залити кип’ятком, трохи настояти, а потім нахилитися та пропаритися над парами, прикривши голову якоюсь ганчіркою. Також з кореня женьшеню можна зробити настоянку. Натерти трохи редьки та коріння женьшеню, додати 2 ложки меду та залити все горілкою. Таку настоянку треба приймати по 1 чайній ложці тричі на день. Дуже гарно допомагає від застуди.
Відповісти
0 #
Доброго дня, женьшень корисний і сильний у дії корінь, коли я жила в Китаї, бабуся по сусідству допомогла мені зробити настоянку з горілки для підвищення імунітету. Вона добре промивала корінь женьшеню і заливала його солодкою кип'яченою водою на 3 години, потім зливала і заливала китайською 40% горілкою. Звеліла мені його покласти в темне прохолодне місце на три тижні. Через 20 днів я приймала його по 10-15мг. до їжі протягом пів місяця, потім робила перерву на пів місяця. Приймала майже два місяці, зовсім не хворіла, поки жила в Китаї і покращувала працездатність, була сповнена сил і енергії. Тільки є протипоказання, не можна приймати вагітним.
Відповісти
+2 #
Стовідсотково згодна з вами щодо користі такої рослини як женьшень. Він дуже гарно покращує імунітет, допомагає в боротьбі з раком. Всім рекомендую приймати вітаміни з екстрактом женьшень а або, ще краще посадити його у себе на подвір’ї.
Відповісти
+2 #
Стовідсотково згодна з вами щодо користі такої рослини як женьшень. Він дуже гарно покращує імунітет, допомагає в боротьбі з раком, і укріплює серцево-судинну систему. Також плюс що ця рослина багаторічна. Всім рекомендую приймати вітаміни з екстрактом женьшень а або, ще краще посадити його у себе на подвір’ї.
Відповісти
+2 #
Відкрила для себе цінні поради щодо лікування женьшенем. Буду покращувати ним імунітет. В подальшому хочу мати цю рослину на своїй ділянці. 
Відповісти
Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло