КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти

Мускарі: вирощування в саду і зберігання цибулин

Квітка мускаріЧасто квітникарі впевнені, що мускарі взагалі не потребують догляду: добре переносять зиму та спеку, самі розмножуються, хворіють украй рідко... Мускарі дійсно стійкі до хвороб та шкідників, а секрет такого міцного імунітету рослини в... її токсичності! Тільки попелицями зрідка вдається здолати цей захисний бар'єр.

Отже, наша увага прекрасній квітці все ж необхідна. Та це навіть тішить, адже кому не захочеться відчути свою безпосередню причетність до цієї пронизливо-синьої краси?

  • Чи варто обрізати мускарі після цвітіння?
  • Чим і коли підгодувати рослинку, щоб її цибулинки добре перезимували?
  • Коли варто припинити полив мускарі?

Розберемося разом.

Прослухати статтю

Посадка й догляд за мускарі

  • Посадка: восени, у жовтні.
  • Цвітіння: весна.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло, притінок.
  • Ґрунт: будь-який.
  • Полив: якщо зима була сніжна або весна волога, то полив не потрібен узагалі.
  • Підживлення: при перекопуванні ділянки вносять перегній або компост із розрахунку 5 кг на м².
  • Розмноження: самосів і вегетативне: відділення діток від материнської цибулини та висадка їх у ґрунт.
  • Шкідники: попелиця, павутинні кліщі.
  • Хвороби: віруси жовтої карликовості цибулі й огіркової мозаїки.
Детально про вирощування мускарі читайте нижче

Мускарі (лат. Muscari), або гадюча цибуля, або мишачий гіацинт – це рід цибулинних багаторічних рослин родини Спаржевих (Asparagaceae), хоча раніше його зараховували до родини Гіацинтові або Лілійні. Налічує близько 60 видів, що у природі зростають серед чагарників, на лісових галявинах і на схилах гір Центральної та Південної Європи, Кавказу, Малої Азії, Криму і Середземномор'я. Квіти мускарі – одні з найперших весняних квітів, що нерідко вирощуються на зрізання. Рослина мускарі має приємні і досить сильні пахощі. Садові квіти мускарі, мініатюрні і витончені, є окрасою газонів, їх використовують у рабатках і альпінаріях, а також в якості бордюрних рослин.

Квіти мускарі – опис

Цибулини у мускарі яйцеподібні, зі світлими зовнішніми лусками, завдовжки 1,5-3,5 см і діаметром до 2 см. Листя – прикореневе, лінійне, завдовжки до 17 см і кількістю до шести штук – з'являється навесні, але може з'явитися повторно і восени. Ростуть мускарі до 30 см у висоту. Квітконос у них безлистий, у квіток циліндричні, бочкоподібні або трубчасті оцвітини, що складаються з шести зрощених листочків, відігнутих по краю. Колір – від білого до темно-синього, довжина – близько 0,5 см і стільки ж у поперечнику. Зібрані квітки в щільні суцвіття, гроноподібні або верхівкові, завдовжки до 8 см. Плід – крилата тригніздова коробочка, куляста або серцеподібна, з дрібним зморшкуватим чорним насінням, прорісність якого зберігається лише протягом року. У цього роду дві істотні переваги: декоративні майже всі види і, крім того, мускарі абсолютно невибагливі.

Нажмите, чтобы запустить видео

Вирощування мускарі в саду

Мускари дуже затребувані в квітникарстві. Вони прекрасно виглядають як в альпінаріях, так і в декоративних садових вазах, а для бордюрів з успіхом використовуються низькорослі сорти. Дуже гарні мускарі на багатоярусних клумбах, в композиції з іншими весняними квітами: на тлі густозростаючих мускарі лілово-синього кольору дуже ефектно виглядають острівці вищих ранньоквітучих тюльпанів або нарцисів. Прекрасне поєднання синіх мускарі з помаранчевими рябчиками.

Вирощування мускарі (рожевий)На фото: Рожеві мускарі

Як і всі ранні весняні квіти мускарі зацвітають, коли на деревах і кущах ще немає листя, тому світла їм буде достатньо в будь-якому випадку. На одному місці мускарі ростуть кілька років, тому висаджуйте їх поруч з багаторічниками, які ви теж не будете пересаджувати щороку. Ґрунт краще всього пухкий, родючий і водопроникний. Бажано, щоб ділянка знаходилася на узвишші і була захищена від сильного вітру.

Посадка мускарі

Коли саджати мускарі

Висаджувати мускарі краще восени, до кінця жовтня. Висаджують їх групами, як тільки викопають цибулини мускарі, котрі п'ять і більше років росли на одному місці. Якщо ви купуєте їх у крамниці, ретельно огляньте пагони: вони повинні бути здоровими. Іноді в квітні розсадники продають розсаду вже квітучих мускарі в скриньках, і продавці стверджують, що їх можна відразу висаджувати в землю. Спробуйте.

Кущ мускарі

Як саджати мускарі

Перед посадкою огляньте цибулини і видаліть потемнілі та пошкоджені. Продезінфікуйте цибулини для профілактики: спочатку протруїть їх півгодини в двопроцентному розчині карбофосу, потім стільки ж у однопроцентному розчині марганцівки. За добу до посадки мускарі добре полийте підготовлені цибулини, промочивши наскрізь весь шар ґрунту. Перед посадкою в кожну ямку додайте річкового піску для дренажу. Якщо цибулинки великі, їх занурюють у землю на 7 см, а відстань між ними залишають 5-10 см. Дрібні цибулини заглиблюють на 3 см, а проміжок між цибулинками – 2-3 см.

Догляд за мускарі

Як доглядати за мускарі в саду

Догляд за мускарі складності не становить: це навчальна рослина для квітникаря-початківця. Поливу мускарі потребують тільки на самому початку вегетації, але, як правило, в цей час земля ще волога після танення снігу або весняних дощів. А період спокою зволоження ґрунту не вимагає. Якщо взимку снігу не було, а весна видалася сухою, то виникає необхідність у регулярному поливі.

Мускарі в саду

Якщо ґрунт на ділянці не надто родючий, це можна виправити підживленням органічними добривами. Перегноєм або компостом можна удобрити ґрунт восени при перекопуванні: на кожен квадратний метр витрачається 5 кілограмів добрив. За умови регулярності такого осіннього перекопування з органікою, мускарі можуть рости на одній ділянці до десяти років. Але потім доведеться все одно їх розсадити.

Цвітіння мускарі

Цвіте мускарі трохи довше трьох тижнів, і особливого догляду в цей час не вимагає, тільки розпушуйте трохи ґрунт після поливання, намагаючись не пошкодити цибулину, видаляйте бур'яни і прибирайте зів'ялі квіти, якщо вони псують вигляд вашої клумби. Якщо з роками якість квіток погіршилася, значить, настав час мускарі пересадити.

Пересадка мускарі

Вегетативне розмноження мускарі шляхом відділення від материнської цибулини діток проводять, як правило, під час осіннього перекопування, десь від середини до кінця жовтня. Коли пересаджувати мускарі, ми вже писали – через 5-6 років зростання на одній ділянці, хоча, коли справді настане пора викопувати мускарі, вам підкаже вигляд вашої клумби. Цибулини мускарі витягуються з землі, дітки відокремлюють від материнської цибулини (їх може бути багато, до 30 штук) і розсаджують способом, про який уже було написано вище.

Розмноження мускарі

Крім вегетативного способу, мускарі прекрасно розмножуються самосівом, тому, щоб запобігти безконтрольному розростанню ділянки, потрібно після цвітіння зрізати квітконоси, залишивши тільки декілька для визрівання насіння. Зібране дозріле насіння, здатне зійти лише протягом року, висівають у землю восени на глибину 1-2 см. Наступної весни тоненькі ниточки сходів дадуть вам знати, що почався процес формування цибулини. Зацвіте ж така рослина через 2-3 роки.

Догляд за мускарі

Шкідники і хвороби мускарі

Найчастіше мускарі потерпають від мозаїки, яку викликає вірус жовтої карликовості цибулі. Симптоми: зелена мозаїка на листках, укорочена квіткова стрілка, завужене листя і пригнічення росту хворого екземпляра. Іноді рослина заражається звичайною огірковою мозаїкою, що проявляється блідо-зеленими штрихами і плямами на деформованих листках. Передаються ці віруси попелицею і, потрапивши в цибулину, зберігаються в ній. Тому уражені хворобою екземпляри слід викопати і спалити, щоб зараження не перекинулося на інші рослини. Лікування від вірусних захворювань поки немає, тому боріться з рознощиком – попелицею, знищуйте її відразу, як тільки вона з'явиться на рослинах. Спосіб простий і давно відомий: розведіть 2 чайні ложки рідкого мила («Гала», «Фейрі») у двох склянках води й обприскайте розчином рослини. Іноді неприємностей мускарі завдає павутинний кліщ. У боротьбі з ним використовуйте препарати авермектинової групи (вертімек, актофіт, фітоверм) строго за інструкцією при температурі повітря +18 ºС.

Мускарі після цвітіння

Багато хто з квітникарів вважає, що доглядати за мускарі не потрібно взагалі: не хворіють, самі розмножуються, досить зимостійкі. Але досвід вчить, що гарний результат завжди вимагає зусиль. Як тільки мускарі відцвітуть, потрібно акуратно видалити квітконоси і підживити рідким калійно-фосфорним добривом, яке допоможе цибулинам добре перезимувати. Поступово скорочуйте полив, поки листя рослини жовтіє і в'яне, і, як тільки цей процес завершиться, більше рослини не поливайте. Осінь – пора перекопування ділянки та пересадки мускарі, що досягли п'ятирічного віку. Якщо ваші мускарі ще замолоді для ділення і пересадки, просто видаліть пожовкле листя з ділянки. Молоді посадки мускарі, особливо якщо вони ростуть на ньому поряд з іншими цибулинними, необхідно замульчувати на зиму торфом.

Маленький мускарі

Зберігання цибулин мускарі

Мускарі – багаторічні рослини, мало того, вони можуть рости на одному місці до десяти років поспіль. Але якщо ви з якоїсь причини вирішили викопати цибулини і зберігати їх у приміщенні, то запам'ятайте такі правила:

  • викопувати цибулини потрібно, тільки коли у рослин почнуть сохнути листки;
  • викопані цибулинки потрібно просушити протягом декількох днів, потім покласти в торф або у вологий чистий пісок;
  • раз на тиждень оглядайте й обмацуйте цибулинки та негайно видаляйте загнилі, пошкоджені або м'які;
  • вологість повітря в сховищі має бути 70 %, температура – 17 ºС.

Але нагадаємо ще раз: мускарі краще садити саме восени, під час перекопування ділянки, тоді ж зручно провести і відділення діток від материнських цибулин із подальшим розсадженням, тому не має сенсу зберігати цибулини мускарі в приміщенні до весни.

Види і сорти мускарі

Мускарі вірменський

Серед видів найчастіше культивують зимостійкий мускарі вірменський, або колхідський, який цвіте в кінці весни протягом трьох тижнів. Саме його називають «мишачий гіацинт». Верхні квітки в його суцвіттях стерильні і мають світліший відтінок, ніж нижні, темно-блакитні з білою облямівкою. Мускарі вірменський виділяє приємний аромат. Найпопулярнішими сортами є:

  • мускарі махровий Блю Спайк – дуже красивий за рахунок багатоквітковості (до 170 квіток у гроноподібному суцвітті), невибагливий, можна використовувати для зрізання;
  • Крістмас Перл – із дуже гарними фіолетовими квітками;
  • Фентезі Кріейшн – дуже гарний за рахунок поєднання синього і синьо-зеленого відтінків.
Мускарі вірменський (Muscari armeniacum)На фото: Мускарі вірменський (Muscari armeniacum)

Мускарі гроноподібний

Вид мускарі гроноподібний зустрічається в альпійському поясі Південної і Середньої Європи, є одним із найбільш затребуваних, у культурі з 1576 року. Квітки у мускарі гроноподібного дрібніші, ніж у вірменського. Крім сортів звичного синього відтінку, є два садові різновиди:

  • var. album – мускарі білий, грона, наче з перлинок;
  • var. carneum – різновид рожевого кольору.
Мускарі гроноподібний (Мuscari botryoides)На фото: Мускарі гроноподібний (Мuscari botryoides)

Мускарі широколистий

Відрізняється широким, як у тюльпана, листям і щільними циліндричними суцвіттями темно-синього кольору, а також тим, що одна цибулина може дати кілька квітконосів.

Мускарі блідий

росте на схилах гір, на невисоких квітконосах розпускаються маленькі ніжно-блакитні дзвіночки. Серед садових сортів найзатребуваніший:

  • Вайт Роуз Бьюті – квітки у нього не блідо-блакитні, а блідо-рожеві.
Мускарі блідий (Мuscari pallens)На фото: Мускарі блідий (Мuscari pallens)

Мускарі чубатий

Оригінальна рослина, у природі зустрічається серед чагарників, на сухих луках і узліссях. На квітконосі цього виду – чубчик із квіток фіолетового кольору на дугастих квітконіжках. Ця рослина чудово виглядає на газонах і галявинах на тлі ґрунтопокривних трав. Популярний сорт:

  • Плюмозум – стебла дуже розгалужені з безліччю стерильних лілово-фіолетових квіток.
Мускарі хохлатий (Мuscari comosum)На фото: Мускарі хохлатий (Мuscari comosum)

Мускарі Оші, або Тубергена

Росте в Північно-Західному Ірані, цвіте в середині зими синіми квітками з блідими зубцями. Потребує гарного дренажу, цвіте в середині весни. Окремо виділяється квітникарями:

  • різновид Тубергена, який відрізняється світлішими квітками і серпоподібною формою листя..

Мускарі гарненький

Івритське назва Кадан Нае (гарний), зустрічається в парках Ашкелона. Цвітіння починається вже взимку: на невисоких квітконосах з'являються короткі щільні яйцеподібні суцвіття яскраво-синіх кольорів. Зубчики відгину – білі.

Мускарі гарненький (Muscari pulchellum)На фото: Мускарі гарненький (Muscari pulchellum)

Крім цих популярних у квітникарстві видів, є безліч інших: мускарі довгоквітковий, мускарі мінливий, мускарі амброзієвий, мускарі білозівний, мускарі великоплідний, мускарі дивний, мускарі багатоквітковий, мускарі густоквітковий, мускарі гроноподібний і так далі.

Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло