Ми потребуємо ВАШОЇ допомоги
Ми активно перекладаємо сайт українською... Проте коштів катастрофічно не вистачає
⇨ Допомогти ⇦
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти
  • 🌼 Рослини
  • Догляд молодої орхідеї: як поливати і яке...

Догляд молодої орхідеї: як поливати і яке добриво підійде найкраще?

Сьогодні я хочу продовжити розмову про вирощування орхідей, тому що після статті, в якій я розповідав, як пробудити бруньку орхідеї і виростити з неї дітку, у читачів виникло багато запитань.

Видалення квітконоса

Тій дітці, яку я відокремив від орхідеї і відсадив, уже рік, і за цей час вона встигла вкоренитися, викинути квітконіс і зацвісти. Дозволяти орхідеї цвісти в такому юному віці не зовсім правильно, тому що цвітіння гальмує загальний розвиток рослини.

Цвітіння забирає в орхідеї багато сил, і через це у неї повільніше формується листя і розвивається коріння. Потрібно дати рослині зміцніти, і тому я видалю квіткову стрілку разом із квітами.

У коментарях мені описали таку ситуацію: дітка випустила квітконіс, але квітки не сформувалися, і квітконіс почав всихати. Це означає, що рослині не вистачило на цвітіння сил, і найкраще, що ви можете зробити в такій ситуації, видалити квітконіс.

Догляд за молодою орхідеєю

Як працюють органи орхідеї

Розвиток орхідеї дуже відрізняється від розвитку традиційно вирощуваних нами рослин – помідорів, огірків, перцю, баклажанів і кімнатних квітів. Через це у квітникарів-аматорів часто виникає паніка: як і чим підживлювати орхідею, коли її поливати та в яких умовах утримувати?

Насправді ж основна відмінність полягає в тому, що корені цих екзотичних рослин живляться не тільки з ґрунту, а й з повітря. Коріння орхідеї, як і коріння інших рослин, забезпечує рослину вологою, живленням та здійснює повітряно-газовий обмін, але, крім цього, воно бере участь у процесі фотосинтезу, для якого потрібне сонячне світло, тому ми й вирощуємо орхідеї у прозорих вазонах.

Звичайно, листя орхідеї теж бере участь у постачанні рослини вологою та живленням, але більша частина цього навантаження лягає на кореневу систему. Що ж до дихання та процесу фотосинтезу, тобто перетворення сонячної енергії на амінокислоти та інші необхідні рослині елементи, то тут роль листового апарату набагато важливіша.

Усередині повітряних коренів розташовані ниткоподібні судини, що подають живлення та вологу в листя, квітконоси та квіти. Вкрите коріння веламеном, що має губчасту будову і накопичує в собі воду та поживні речовини. Через цю здатність, орхідеї часто порівнюють з сукулентами, які не потребують таких частих поливів та підживлень, як більшість інших рослин.

Чим підживлювати орхідею

Зараз у магазинах продається маса призначених для орхідей добрив, проте я на своєму досвіді переконався, що за складом вони нічим не відрізняються від будь-якого рідкого мінерального комплексу, тому не бачу сенсу переплачувати за спеціальне добриво, і використовую для підживлення орхідей Полі-Фід з формулою 21:21:21.

Цим самим добривом я підживлюю огірки, помідори та інші овочеві рослини, однак для орхідеї я використовую розчин слабшої концентрації: 0,5 г добрива на 0,5 л води. Справа в тому, що веламен дуже чутливий і йому легко зашкодити міцним розчином.

Замість Полі-Фіда можна підживлювати орхідеї будь-яким іншим збалансованим добривом, в якому обов'язково має бути необхідний рослинам набір мікроелементів.

Як поливати та підживлювати орхідею

Поливати орхідею потрібно лише після повного висихання субстрату. Нижнім поливом ми не користуємось, ми поливаємо орхідею під корінь. До речі, перед внесенням підживлення полив суворо обов'язковий: лийте воду на субстрат доти, доки вона не почне з нього витікати, і лише потім вносьте під корінь розчин добрива.

Після поливу і підживлення потрібно дочекатися, коли надлишки вологи витечуть у зовнішній вазон, і злити їх, залишивши для постійного підживлення лише 0,5 см рідини.

Іноді ми обприскуємо орхідею водою або розчином добрива по листю, намагаючись добре змочити коріння. Однак листове підживлення менш ефективне: листя у орхідеї дуже щільне і не має такої здатності вбирати вологу і живлення, як коріння, тому ми використовуємо обприскування як додаткову процедуру, після якої бажано протерти коріння і листя ватним диском, щоб на них не залишалися великі краплі – вони можуть призвести до опіків.

Я сподіваюся, що молода орхідея, яку я сьогодні підживив під корінь, почне розвиватись швидше. Орхідея може добре почуватися навіть у приміщеннях з невисокою вологістю повітря, тобто в умовах звичайного людського житла, тому що її коріння здатне накопичувати вологу. Але якщо листя орхідеї почне опускатися, сприймайте це як сигнал до негайного поливу.

Всього вам найкращого.

Відео про догляд за орхідеєю

Нажмите, чтобы запустить видео
Розділи:
Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло