Ми потребуємо ВАШОЇ допомоги
Ми активно перекладаємо сайт українською... Проте коштів катастрофічно не вистачає
⇨ Допомогти ⇦
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти

Обрізання та формування абрикоса для початківців

Сьогодні ми будемо переформовувати крону абрикоса, який дуже тягнеться вгору. Те саме відбувається і з моєю черешнею: вона дуже виросла, і зібрати з її верхівки ягоди неможливо.

Погіршує ситуацію той факт, що і від обрізання я теж втрачу частину врожаю, а він і без того був цього року невеликим через наслідки зворотних заморозків. Не знаючи, що робити з абрикосом, я попросив Володю допомогти.

Обрізання абрикоса

Стратегічний задум

Проблема в т ому, що абрикос не сформували відразу після посадки, і він ріс зовсім безглуздо. Спочатку на ньому заклали лише дві скелетні гілки, мабуть, намагаючись створити крону у формі віяла. Штамба у дерева практично немає: його висота всього 20 см. Ми спробуємо сформувати на цьому крихітному штамбику низьку чашу.

Для цього ми маємо розчистити центр крони. Якщо дерево не обрізати, воно скоро досягне проводів, що проходять над ним, і врешті-решт виросте з чотириповерховий будинок, а ми будемо тільки дивитися вгору на плоди, як лисиця на виноград, та збирати падалицю.

Абрикос, сформований повноцінною чашею, займає площу 8х8 м, а в нас такого простору немає. Тож доведеться комбінувати.

Зміна форми крони

Спочатку ми видаляємо центральний провідник, який незабаром упреться в дроти. Зрізи на абрикосі ми намагаємося робити мінімальної площі, щоб не спровокувати камедетечу. Зробивши центр крони відносно вільним, ми видаляємо гілки, спрямовані всередину: крона стане більш розрідженою, і ризик зараження абрикоса моніліозом значно знизиться.

Плодові гілочки ми по можливості не чіпаємо.

Одну з великих гілок ми перевели на горизонтальний пагін, щоб вона не терлася з іншими гілками. У результаті ми отримали більш-менш рівномірну крону. Ті гілки, які тягнуться до проводів, ми обрізаємо на зниження, тобто на зовнішню бруньку. Таким чином ми змінюємо їхній напрямок на більш горизонтальний.

Абрикос не любить обрізки, тому за один раз можна видалити не більше чверті гілок. Нічого страшного не станеться, якщо ми розтягнемо переформування на 3-4 роки. Головне – займатися цим регулярно, щоосені.

Вплив обрізки на врожайність

Існують карликові і навіть колоноподібні абрикоси, але вони дуже маленькі і живуть від сили 10-15 років. Площу вони займають невелику, але якщо ви хочете отримувати добрий урожай, таких дерев потрібно багато. А звичайні абрикоси можуть жити і активно плодоносити до ста років.

Звичайно, обрізаючи черешні і абрикоси, ми втрачаємо значну частину врожаю, але якщо цього не робити, крони дерев будуть рости до недосяжної висоти, сильно загущатися і вражатися моніліозом, тому з обрізанням потрібно балансувати.

Ми вже зробили крону абрикоса більш розрідженою та розлогою, і наступного року продовжимо її формування.

Бувайте всі здорові!

Відео про обрізку абрикоса

Нажмите, чтобы запустить видео
Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло