КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти

Чому жовтіє розсада петунії – які є причини і як цьому можна запобігти?

Сьогодні я відповім вам на запитання, чому жовтіє листя петунії.

Чому жовтіє листя петунії

Хроніка вирощування сіянців

Виділимо кілька основних причин цього явища. Ілюстрацією мені послужать петунії з мого розсадника.

Моїм сіянцям близько трьох місяців. Вирощувати їх ми починали в кімнатних умовах: провели посів, після появи сходів організували підсвічування, потім зробили перше пікірування, а місяць і 10 днів тому ми перенесли сіянці петунії в розсадник і тут перепікірували їх у розсадні стакани об’ємом 300 мл. Підсвічувати розсаду ми припинили.

Жовтіє листя петунії

Ми розставили петунію на підлозі, але їй уже стало тісно, ​​і нижнє листя розсади почало жовтіти. Сіянці розрослися і зімкнулися між собою. На них безліч пуп’янків і вже почали розкриватися квіти, тобто сіянці явно просяться на клумбу, і сьогодні-завтра ми їх висадимо.

Ця розсада петунії не надто перестояла, але якби у нас не було можливості висадити її в ґрунт вчасно, процес пожовтіння б щодня посилювався, і нам довелося б розставляти стакани ще ширше.

У чому причина пожовтіння листя? Їх у цьому випадку дві.

Нестача азоту

Перша полягає в тому, що нижні листки петунії вже виконали свою функцію і стали транспортувати азот у молодше листя, тому жовтизна на них є ознакою нестачі азоту.

Це часто зустрічається і на інших рослинах, наприклад, на перці і томатах.

Тіснота

Але нижнє листя може жовтіти і не з фізіологічних причин, а від нестачі світла.

У нижньому листі, на яке зовсім не потрапляє сонячне світло, припиняється фотосинтез, і петунія переспрямовує з них азот у краще освітлені органи, через що нижнє листя жовтіє. Тобто, знов-таки, справа в нестачі азоту, але викликана вона іншою причиною – недостатнім освітленням.

Як впоратися з проблемою

Щоб виправити ситуацію, логічно було б провести азотне підживлення, але казус у тому, що воно викличе ще інтенсивніший розвиток розсади, а якщо у вас немає можливості негайно висадити сіянці петунії у відкритий ґрунт, вони почнуть витягуватися, і ситуація погіршиться. . Тому живити розсаду азотом я б не рекомендував.

Краще знайти можливість розставити сіянці таким чином, щоб кожен із них отримував достатньо світла з усіх боків. Щоб сіянці освітлювалися знизу, можна поставити їх на світловідбивний матеріал: нижній бік листя може вловлювати відбите від поверхні сонячне світло.

Якщо ви можете це організувати, розсада до висаджування в ґрунт ще якийсь час протримається. Але якщо нічого не робити, листки на петунії будуть жовтіти один за одним, аж до верхнього ярусу, і якість розсади від цього помітно погіршиться.

Причини, пов'язані з людським фактором

Скільки насіння потрібно сіяти

Найбільш актуальною є ця проблема для тих, хто вирощує петунію на реалізацію в промислових масштабах. Наприклад, ви висіваєте велику кількість насіння петунії, а потім шукаєте місце, де тримати тисячі сіянців.

А треба спочатку знайти місце, прикинути, скільки на ньому поміститься сіянців, а вже потім планувати посів. Прагнення виростити якнайбільше розсади при обмежених можливостях створити для неї необхідні умови призводить до серйозних проблем.

Коли сіяти насіння на розсаду

Другою поширеною помилкою є неправильний розрахунок термінів посіву петунії на розсаду. Якби ми, наприклад, посіяли петунію на тиждень-два пізніше, зараз якість розсади була б набагато вищою: сіянці виглядали б присадкуватими, кремезними, компактними і на листі не було б пожовтіння.

Тому щороку потрібно ретельно розраховувати кількість розсади, яку ви зможете виростити, та терміни посіву, що залежать від того, коли у вашій місцевості можна висаджувати рослини у ґрунт.

Наш метод

Досвід накопичується з роками, а щоб було легше його напрацьовувати, потрібно вести записи, тобто фіксувати всі дати та описувати всі проблеми, що виникали у ваших рослин за період вегетації. Взимку ви ці записи проаналізуєте, знайдете свої помилки, і наступного року намагатиметеся їх не допустити.

Так, поступово коригуючи терміни та змінюючи умови вирощування розсади, ви і виробите оптимальні для вашої місцевості терміни та технології.

Якщо ж пустити все на самоплив і не робити зі своїх прорахунків висновків, ваші рослини будуть з року в рік страждати, а ви болісно переживатимете невдачу за невдачею. У мене, наприклад, душа не на місці, коли мої рослини хворіють, а коли вони здорові та добре виглядають, я просто щасливий.

Бажаю вам теплої весни, здорової розсади та чудового настрою.

Відео про причини пожовтіння листя петунії

Нажмите, чтобы запустить видео
Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло