Ми потребуємо ВАШОЇ допомоги
Ми активно перекладаємо сайт українською... Проте коштів катастрофічно не вистачає
⇨ Допомогти ⇦
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти

Посадка троянди навесні: які добрива потрібно внести відразу під час висадки

Друзі, всім привіт! У нас є дуже гарна плетиста троянда, а кущової не було, тому сьогодні ми її саджатимемо. Ми довго шукали для троянди гідне місце і зрештою вирішили посадити її на газоні, пожертвувавши заради троянди тюльпанами.

Наша троянда

Висаджуватимемо ми дивовижний сорт Імператриця Фарах, виведений у 50-ті роки ХХ століття і названий на честь останньої імператриці Ірану. Це чайно-гібридна троянда заввишки 1,20-1,50 м із світло-зеленими листочками та красивими, великими білими квітами з червоною облямівкою.

Весняна посадка троянд

Підготовка ями

Яму ми викопали глибиною та діаметром приблизно 50 см. Яма має відповідати формі кореневої системи саджанця. Це важливо: вам буде легше розташувати коріння в ямі, а рослині буде легше вкорінюватись.

Троянди люблять важкі глинисті ґрунти. Якщо у вас на ділянці ґрунт легкий, яму під троянду потрібно викопати об'ємну, щоб у ній помістилося більше ґрунтової суміші, приготовленої спеціально для троянди.

Троянди люблять фосфати та органічні добрива. Улюблені ласощі троянди – добре перепрілий слонячий або кінський гній, але за відсутності такого можна висипати в яму відро звичайного перегною або компосту. Якщо ви плануєте закласти в яму листя, зробіть це за пів року до посадки: воно має перепріти.

Як фосфорно-калійне органічне добриво можна додати в яму попіл, але оскільки троянда – декоративна рослина, ми вирішили використати мінеральний комплекс і додали 100 г Діамофоски – добрива з формулою 10:26:26, тобто з підвищеним вмістом фосфору, а слідом за Діамофоскою вкинули в яму лопату м'ясо-кісткового борошна, яке теж чудово підходить для троянди.

Потім ми ретельно змішали добрива із садовим ґрунтом. Вони створять для троянди кормову базу на кілька років.

Посадка кущової троянди

Сформувавши на дні ями земляний конус, ми розташували на ньому саджанець і розправили його коріння. Якщо корені сухі, можна злегка підрізати у них кінчики. При посадці слід заглибити місце щеплення на 2-3 см. Робиться це для того, щоб пагони шипшини, на яку щеплений сортовий живець, не надто розросталися.

Після посадки ми рясно полили троянду розчином укорінювача на основі гумату. Вода, проникнувши в ґрунт, витіснить із неї повітря, і земля щільно приляже до коріння саджанця.

Якщо саджанець вам доставляли поштою, його тканини, напевно, втратили частину вологи, тому слід укоротити пагони до двох-трьох життєздатних бруньок, щоб коріння не витрачало свій обмежений ресурс на живлення довгих пагонів.

Саджанець у нас сильний, здоровий, зі світлою деревиною та живими бруньками, тому ми впевнені, що він швидко укорениться.

Якби ми саджали виткі троянди, то теж коротко обрізали б їх після посадки, щоб стимулювати зростання скелетних гілок. У кореневої системи плетистих троянд інша форма, тому й яму під них викопують інакше.

Якби ми висаджували кущову троянду в квітник, то робили б яму трохи меншою: ґрунт на клумбі пухкіший і родючіший, ніж на газоні.

Ось так відбувається посадка кущової троянди. Повторимо її основні правила:

  • яма має бути такого розміру, щоб її можна було заправити добривами;
  • в яму слід внести відро компосту або перегною та фосфорне добриво – суперфосфат, попіл, Діамофоску або Нітроамофоску;
  • під саджанець потрібно сформувати земляний конус;
  • місце щеплення необхідно заглибити.

Останнє правило стосується лише кущових троянд: чайно-гібридних, ремонтантних та флорибунд, які щеплені на підщепу зморшкуватої троянди або шипшини.

Бажаємо вам красивих квітників і всього найкращого.

Відео про весняну посадку троянд

Нажмите, чтобы запустить видео
Розділи:
Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло