Ми потребуємо ВАШОЇ допомоги
Ми активно перекладаємо сайт українською... Проте коштів катастрофічно не вистачає
⇨ Допомогти ⇦
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти

Як уникнути розвитку на розсаді чорної ніжки – на прикладі нашої помилки!

Друзі, всім привіт! Ми вже почали проводити загартувальні процедури розсади: виносимо її на сонечко на пів години чи годину. Через день ми повторимо сеанс сонячних ванн, але наступного разу ми протримаємо сіянці на відкритому повітрі трохи довше. Так ми поступово привчимо їх до умов відкритого ґрунту.

Проте до діла. Продовжуючи наш цикл про вирощування розсади, ми поговоримо сьогодні про те, як можна врятувати молоді рослини від чорної ніжки.

Чорна ніжка – що це?

Якщо коріння розсади охолоджується сильніше за допустиму межу, якщо ви поливаєте сіянці холодною водою або тримаєте їх у прохолоді та вогкості, створюються сприятливі умови для розвитку патогенних грибів, що викликають серйозне захворювання сіянців – чорну ніжку.

Ця хвороба особливо небезпечна для розсади, що підростає у загальних ємностях, тому що патогени дуже швидко поширюються у ґрунті та можуть скосити за пару днів буквально всі сіянці.

Найчастіше чорна ніжка вражає розсаду культур, яким потрібне утримання у прохолоді, наприклад, капусту. Так само вона небезпечна для перцю, баклажанів і меншою мірою для томатів. Дуже схильна до ураження цим захворюванням розсада базиліку.

Як боротися з чорною ніжкою на розсаді

Профілактика захворювання

Щоб уникнути активізації збудників чорної ніжки, не створюйте їм сприятливі умови. Насіння слід сіяти в знезаражений і добре дренований ґрунт, розсаду потрібно утримувати в теплі та поливати теплою водою, не допускаючи перезволоження.

Якщо вам з якихось причин важко підтримувати догляд на такому рівні або у вас багато розсади, має сенс провести профілактичну обробку рослин хімічним або біологічним фунгіцидом.

З хімічних препаратів у боротьбі з чорною ніжкою ефективні Фундазол і Превікур, який зараз перейменований на Магнікур Енерджі. Достатньо 2-3 рази пролити ґрунт під розсадою розчином фунгіциду з інтервалом 2 тижні.

З біопрепаратів найкраще знешкоджують збудників чорної ніжки Байкал, Фітоспорин та Триходермін. Можна зробити поживну суміш із Байкалу та настою деревію. Вона не тільки знищить патогени, простимулює розвиток розсади та підвищить її опірність, а й підживить молоді рослини.

Часто чорна ніжка розвивається на сіянцях, які при пересадці надто заглибили. Так зазвичай пересаджують витягнуту розсаду.

Ми розпікірували із заглибленням потягнуті сіянці перцю в надії, що на занурених у ґрунт ділянках стебел розвинеться додаткове коріння, але натомість на рослинах почала розвиватися чорна ніжка. Перець дуже погано росте, і сіянці дуже легко витягуються із землі.

Сподіваюся, наш негативний досвід стане вам застереженням.

Всього вам найкращого.

Відео про лікування чорної ніжки

Нажмите, чтобы запустить видео
Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло