Посадка баклажанів у відра по двоє: дуже продуктивний спосіб!
Вітаю, дорогі друзі! Багато хто з вас стежить за тим, як я вирощую огірки у відрі, а дехто навіть робить це одночасно зі мною. Експеримент виявився дуже вдалим.
А сьогодні я висаджуватиму в п'ятилітрове відро розсаду баклажанів. Якщо пам'ятаєте, я вирощую в розсадних стаканчиках по два сіянці баклажанів.
Перевалка двох сіянців баклажанів у відро
Для пересадки я вибрав пару найпотужніших рослин. Саджати їх я буду в ґрунт, який залишився у розсадних ящиках після пересадки сіянців різних культур у стаканчики. Він пухкий і легкий, тому ідеально підійде для баклажанів.
Ця рослина не любить торфу і болотистого ґрунту, їй підходять чорноземи та супіски, і вона чутлива до органічних добрив, а в ґрунті, яким я наповнив відро, перегною достатньо.
Баклажан – дуже теплолюбна рослина. Оптимальна температура для нього 25-30 ⁰C, причому підтримуватись на такому рівні вона повинна як вдень, так і вночі.
Особливо небезпечне зниження або надмірне підвищення температури під час цвітіння баклажана: в некомфортних умовах квіти завмирають і обсипаються. Але у нашому розсаднику температура цілком відповідає вимогам культури.
Я роблю совком заглиблення у ґрунті, яким наповнив відро. За розмірами воно має відповідати земляній грудці сіянців. Оскільки розсаду ми вирощуємо із закритою кореневою системою, то від перевалки вона не постраждає.
Розгорнувши поліетилен, з якого виготовлено розсадний стаканчик, я виймаю з нього саджанці. Субстрат у стакані повністю обплетений потужним корінням, яке не дозволяє земляній грудці розсипатися.
Я поміщаю коріння сіянців у поглиблення. Максимальна глибина посадки – по сім'ядольне листя. Я трохи ущільнив навколо рослин ґрунт, щоб надати їм стійкості. Якщо плодів на баклажанах виросте багато або вони будуть надто великими, можуть знадобитися підпірки. А можуть і не знадобитися: стебло у дорослої рослини значно товщає і дерев’яніє.
Особливості розвитку баклажанів
У баклажанів у відкритому ґрунті коріння може йти вглиб на 1 м і більше. Однак найважливіші корені, як я вже сказав, зосереджені у верхньому шарі ґрунту, на глибині до 45 см, тому при розпушуванні та прополюванні не можна занурювати інструмент нижче 5-6 см.
Оскільки відро у нас мілкіше за 45 см, нам доведеться розпушувати в ньому ґрунт з особливою обережністю. Я сподіваюся, що, незважаючи на невеликий обсяг ґрунту у відрі, розвиток баклажанів буде нормальним. Баклажан розвивається повільно: до технічного дозрівання плодів минає від 105 до 150 днів. Але коли рослина дорослішає, її розвиток пришвидшується.
Після посадки я добре полив сіянці. Якщо їх правильно доглядати, поливати і підживлювати, то незабаром баклажани зацвітуть, а потім почнуть плодоносити. І весь цей час я робитиму вам репортажі про стан цих рослин. Мене неодноразово запитували у коментарях, чи можна вирощувати в одній ємності дві рослини. Як бачите, можна.
Про наші експерименти
Наші балконні помідори сорту Лінда, які ми вирощуємо в горщиках, вже почали формувати квіткові китиці, і ми чекаємо-не дочекаємось, коли вони зав'яжуть плоди.
2 сіянці перцю, які росли в розсадному стакані, я пересадив у поліетиленовий пакет з-під субстрату, і вони будуть утримуватися поряд з баклажанами та томатами на стелажі, розташованому над опалювальною трубою. Там рослинам буде тепло і вдень, і вночі.
Тут же ростуть, цвітуть і плодоносять огірки сорту Мертус, які ми теж вирощуємо у відрі. Баклажани, пересаджені сьогодні, відносяться до самозапильних, тому відсутність у розсаднику бджіл ніяк не позначиться на зав'язуванні плодів.
Нам подобається культивувати овочі в закритому приміщенні, і якщо вас зацікавили наші експерименти, приєднуйтесь, а я докладно інформуватиму вас про всі етапи розвитку наших піддослідних рослин.
Всього вам найкращого.