КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти

Амариліс

АмарилісАмариліс прекрасний (Amaryllis belladonna), відомий також як «беладонна лілія» або «прекрасна дама» (дослівний переклад назви з латині) – давній мешканець наших підвіконь. Родом він з пустелі Карру в Південній Африці. Амариліс – ім'я прекрасної пастушки з ідилії давньогрецького поета Теокріта, і, повірте, квітка, названа її ім'ям, дійсно гарна. Початківці квітникарі часто плутають Амариліс з гіпеаструмом, хоча насправді вони не так вже й схожі.

Квітка Амариліс (Amaryllis belladonna)

Амариліс – цибулинна рослина, що цвіте двічі на рік. Восени з цибулини виростає стрілка заввишки 30-50см і розквітає парасольковим суцвіттям, що складається з 6-12 похилених, схожих на лілію квіток білого, рожевого або червоного кольору, що досягають у діаметрі 18-20см і складаються з 6 пелюсток. Квітки ароматні, дзвіночко-воронкоподібні, тичинки квіток рівної довжини, рильце стовпчика трилопатеве.

АмарилісВ той самий час рослина випускає темно-зелені ременеподібне листя, що росте всю зиму і весну, в підсумку досягаючи 2-3см в ширину і 30-50см у довжину. Влітку листя засихає, але видаляти його не потрібно, адже через нього органічні речовини потрапляють у цибулину і живлять її. Цибулини Amaryllis belladonna досить великі – 5-7см, грушоподібної форми, занурені в грунт лише наполовину, після відцвітання рослини зберігають живе коріння, яке якийсь час ще потребують поливу. У період росту цибулинам потрібно світло, в період спокою їх зберігають у сухому місці при температурі близько 10°С.

Догляд за Амарилісом

Амариліс, як і інші представники цієї родини, світлолюбний. Прямі сонячні промені він витримує в невеликих кількостях (до 11 ранку і після 15 дня), комфортніше ж йому рости при яскравому, але розсіяному світлі. У вегетативний період оптимальна денна температура для амариліса – 20-22°С, нічна – не менше 18°С. Він не любить сильних перепадів температури. Вологість повітря повинна бути не більше 80%, при більш високій вологості виникає небезпека появи спагоноспороза. Так само і при використанні органічних добрив.

Полив

АмарилісВ обприскуванні листя рослина не має потреби. Поливати Амариліс потрібно в міру підсихання земляного кома. І взагалі, тут головне – не перестаратися, щоб не спровокувати загнивання цибулини від надлишку вологи. Тому й грунт для амарилісів потрібно вибирати вологопроникний, добре дренований. Наприклад, для молодих дерев і чагарників, беруть субстрат, що складається з глинисто-дернової землі, листового перегною, торфу й крупного річкового піску в співвідношенні 2:1:1:1.

Підживлення

Удобрювати Амариліс потрібно тільки в період росту і цвітіння, припинивши вносити добрива за місяць-два до початку періоду спокою, який триває з червня до серпня. Добрива застосовуються мінеральні, як, власне, для більшості бульбових і цибулинних рослин, оскільки органічні добрива можуть спричинити захворювання цибулин. Підживлювати рослину потрібно 1 раз на два тижні.

Пересадка

АмарилісДля посадки Амариліса горщик обирають такого розміру, щоб від цибулини рослини до стінок горщика відстань була 1,5-2см. Пересаджувати краще в липні, перед виходом зі стану спокою, намагаючись не пошкодити молоде листя і коріння, заглиблюючи цибулину у грунт лише до половини.

Розмноження

Розмножується Амариліс насінням і дітками. Перший спосіб занадто трудомісткий, та й сортові ознаки в нових рослинах не зберігаються, тому ми на ньому зупинятися не будемо. Що стосується другого способу, то дітки відокремлюють від цибулин трирічного віку при пересадці. Добре, якщо у діток вже є власні корені, але навіть якщо коренева система повністю відсутня, вона утворюється з моменту посадки за 1-1,5 місяці.

Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло