КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати квітку за фото? 👉
Квіз про квіти
КВІЗ для любителів рослин
Зможете вгадати 👇 квітку за фото?
Квіз про квіти

Крінум

КрінумКрінум (Crinum) – одна з найкрасивіших цибулинних рослин родини амарилісові. Назву свою отримав від латинського слова «crinis» (волосся), оскільки листя крінума дійсно має схожість зі звисаючим волоссям. Відомо більше ста видів крінума, багато з яких ростуть в посушливій Капській провінції ПАР. Деякі навіть мають цілющі властивості. Крінум невибагливий і легко переносить сухе повітря житлових приміщень. Але головна перевага рослини в її незвичайній привабливості в період цвітіння.

Опис

Квітка крінум - доглядКрінум – багаторічна трав'яниста рослина, що відрізняється від інших амарилісових наявністю видів гігантських розмірів. Великі цибулини крінума, довжиною 60-90см, а в діаметрі – до 25см, мають коротку або подовжену шийку. Велике лінійно-ланцетне ременеподібне світло-зелене листя, що досягає у довжину 1-1,5 м, утворюють несправжнє стебло, що закінчується віялом з листових пластинок. Молоде листя крінумів не плоске, а згорнуте в трубочку.

На товстому і високому квітконосі, що досягає іноді метрової висоти, – великі парасолеподібні суцвіття білого, рожевого, ніжно-малинового кольору, що складаються з 6-12 запашних квіток діаметром 15-20см. Між двома суцвіттями утворюється 9-12 листків. Плід виглядає, як коробочка з м'ясистим великим насінням, в оболонці якого міститься запас води, достатній для розвитку насіння і утворення нової цибулини.

Види крінума

Вирощується крінум для оформлення прохолодних приміщень, зимових садів: крінум Макована (Crinum macowanii), крінум широколистий (Crinum latifolium), крінум квітконосний (Crinum pedunculatum). Є види, які ростуть тільки в теплих оранжереях: крінум дівочий, або віргінський (Crinum virgineum, or virginicum), крінум цейлонський (Crinum zeylanicum), Крінум шорсткий (Crinum scabrum). Деякі види вирощують у великих акваріумах або ставках: крінум плаваючий (Crinum natans) і крінум пурпурний (Crinum purpurascens). У відкритому грунті, в саду, найчастіше вирощується крінум Пауелла (Crinum powellii), а фаворит наших підвіконь – крінум Мура (Crinum moorei).

Догляд за крінумом вдома

Види крінумаУ кімнатних умовах крінуму необхідне яскраве освітлення з невеликою кількістю сонячних променів. Підходять південні вікна. Влітку можна виносити рослину на балкон. Оптимальна температура в період вегетації 17-20 градусів, в період спокою – 8-10 градусів. Поливати в період росту потрібно рясно, але, знаючи чутливість амарилісових до надлишку вологи, бажано давати підсихати верхньому шару грунту між поливами. Періодично обприскуйте або протирайте листя рослини вологою губкою. Після цвітіння полив скорочують до одного разу на тиждень, але не допускають пересихання земляного кому.

Підживлення

У період зростання крінум підживлюють по черзі органічними та мінеральними добривами кожні два тижні. Починають підживлювати, як тільки з'явиться молоде листя, а припиняють із зів'яненням останніх квіток. У підрізці крінум не має потреби.

Хвороби

Догляд за крінумомЗа надмірної вологості і занадто високої температури крінум може хворіти антракнозом (темні плями і коричневі патьоки на кінцях листя). Уражене листя потрібно видалити, а рослину обробити фундазолом (2г на 1л води). І, звичайно, потрібно зменшити полив і частіше провітрювати приміщення. Крім того, цибулину рослини може вразити стаганоспора або «червоний опік», що призводить до появи червоних плям на цибулині, а потім і на листі. Вилікувати захворювання можна тим самим фундазолом у тій самій пропорції. Існує так званий амарилісовий червець, який може сильно гнітити рослину. Потрібно обробити крінум інсектицидом (2мл препарату на 1л води).

Пересадка

Пересадку крінума здійснюють кожні 3-4 роки в кінці періоду спокою. Цибулину заглиблюють на 2/3 у грунт (дві частини глинисто-зернової землі, і по одній частині листової землі, торфу, перегною і піску). Ємність повинна бути просторою. Розмножується крінум дітками, які обережно відокремлюються влітку від материнської цибулини. Зрізи обробляються товченим вугіллям. Нові рослини зацвітають через 3-4 роки.

Додати коментар

Надіслати
Скачайте бесплатный Справочник
Описано 600 растений
+ Напоминалка полива
+ Посевной календарь на каждый день
⇨ Скачать ⇦
Ми використовуємо файли cookie.
Зрозуміло